söndag 19 februari 2023

10 böcker att läsa i Dark Academia tema!

Just nu faller både regn, mörker och stormar omkring i Skåneland, därför passar ingenting bättre än dark academia läsning med innehåll av mysterier, universitet och dolda hemligheter bättre under denna långa Februari månad. Nedan finner ni 10 böcker jag planerar att läsa i genren dark academia genren. Har du läst något av böckerna eller planerar du att läsa någon av dessa? Kommentera gärna. 



If We Where Villians av M.L Rio- Oliver Marks har precis avtjänat ett 10 årigt straff. När han blir frisläppt åker han tillsammans med polisdetektiven Colborne som satte han i fängelse till det universitet som förändrades hans liv för alltid. Oliver berättar den sanna historien om hans tid på konstskolan där han studerade Shakespeare för att en dag bli skådespelare. Det handlar om sju vänner, en hemlighet, Shakespeare och ett universitet... 


The Secret History av Donna Tratt- Richard packar väskan och lämnar sin hemort för att starta sin utbildning på ett universitet som han lyckades få plats på med hjälp av egen kreativitet. Från sin blygsamma, gråa vardag, tar han ett steg i en annan värld han inte känner igen- Univeristets atmosfären. Ny miljö, ny kurs och nya bekantskaper utvecklas till att bli så mycket mer. Det tar inte lång tid tills Rickard ställs emot sina egna värderingar, nya tänkanden och  förhållningsätt som han inte tidigare upplevt. Vad döljer sig bakom univeristetes väggar? Vilka är Richards vänner? Richard dras till en allt mörkare väg och ingenting verkar vara så som han trodde det skulle vara. 


Babel av RF Kuang- Babel. den kungliga översättningsinstitutet. Det är centrumet för all översättning och kunskaper i världen. I tornet flödar all makt. Studenten Robin Swift kommer till institutet som föräldralös och i början känns allt som ett paradis tills det börjar bli ett fängelse. Kan Robin stå emot den höga makten? Boken är fullpackad med politik, språkets makt, våld och uppoffringar. 


ATLAS- De Utvalda av Olivie Blake Väldens främsta magiker är en del av det hemliga sällskapet, det Alexandrinska Samfundet. Kunskap
bevaras från historiens förflutna som innehåller både hemlig och farlig kunskap. En gång vart tionde år väljs sex av världens mest begåvade unga magiker ut för att invigas och tillbringa ett år tillsammans under tuffa provningar där de som överlever blir belönade med makt, rikedom och prestige. 


The Betrayals av Bridget Collins- På Montverre, ett exklusive univeristet uppe bland bergen är de mest skarpaste och tränade valda för grand jeu, vilket är en mystisk tävling. Leo Martin var student här för många år sedan, tills hans passion försvann och var med om en tragisk tragedi. Nu tänker han återvända och möter Claire Dryden som han har en viss dragning till, trots att han är säker på att han aldrig har träffat henne tidigare. Både Leo och Claire har byggt sina liv på lögner, vad händer när oväntade möten, förvandlas till en bubbla av hemligheter? 


Det Nionde Sällskapet av Leigt Bardugo- Galaxy Alex Stern viste tidigt att hon hade en förmåga att se övernaturliga väsen. Att växa upp med en hippie mamma, droger och morddrama fick henne att vakna i sjukhussängen. När hon tjugo år gammal plötsligt får en andra chans, tackar hon inte nej till ett erbjudande som öppnar dörrarna till Universitetet Yale. Alex får allt betalt, men vad är baktanken? På universitetet tilldelas hon en uppgift att vakta över de åtta hemliga sällskapen. Hon får en handledare som visar henne uppgiften. En dag hittas en kvinna död på universitetet samtidigt som Alex handledare har försvunnit. Ju längre Alex befinner sin på universitetet, ju mer inser hon att hon har att göra med allt farligare saker. Är mordet kopplat till de hemliga sällskapen, det är frågan? 


CRAVE av Tracy Wolff- Grace föräldrar dör och hon lämnas till att påbörja sin utbildning på Katmere Academi. Häxor, vampyrer och formskiftare fyller korridorerna och Grace känner starkt för att hon inte passar in. En dag möter hon Jaxon Vega, en vampyr med hemligheter och begär som han inte känt på flera hundra år. Det är något som fångar Grace uppmärksamhet, kan detta vara en slump eller är det en fälla som hon har hamnat i?


His Dark Materials av Philip Pullman- Ett äventyr tar Lyra från det engelska universitetet till en värld som fylls av stoft, isbjörnar, häxor, pirater och norrsken. När Lyras farbror Lord Asriel kommer hem från en expedition, börjar det talas om stoft. Med hjälp av stoft kan man nå andra världar. När Lyras farbror en dag försvinner bestämmer sig Lyra att hitta honom. Det blir en lång resa som består av många farligheter, men tillsammans med sin skiftande demon är Lyra fast beslutsam att ta risken och föra honom hem. 


Trapeuten av Alex Michaelides-
Edward Fosca är en attraktiv, charmig och karismatisk professor på Cambrige som undervisar i grekisk dramatik. Mariana är en framstående gruppterapeut som är helt övertygad om att Edward är en mördare. När Mariana börjar gräva djupare in i Edwards vardag möter hon Jungfrurna. Det är något som inte står rätt till och en dag hittar Mariana sin systerdotters vän Zoe mördad på universitetet. Ju fler omständigheter, ju mer besatt blir Mariana att hitta kopplingarna till Edward. 


Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde- Kan evig skönhet bestå och till vilket pris? När Dorian Gray
byter sin själ mot evig skönhet är frågan om han kan dölja sitt sanna jag. Det blir ett spel om ett dubbelliv och hålla masken för samhället. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar