onsdag 10 januari 2024

En Helt Vanlig Familj av Mattias Edvardsson!

 

Mattias Edvardsson blev författare på heltid 2019 och har skrivit böcker för både vuxna, ungdomar och barn. Författaren har en magisterexamen i litteraturvetenskap och är legitimerad gymnasielärare i svenska och psykologi. Boken En helt vanlig familj har filmatiserats och går att se på Netflix. 

De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.
Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.

Efter en vinst av Älska Pocket fick jag hemskickat boken En helt vanli familj. Jag satte mig ner i soffan och började läsa ett kapitel som snabbtt blev till att jag läst ut halva boken under samma dag. Författaren har lyckats skriva en bladvändare som lyfter frågor om livets alla hinder som förälder och som barn i en helt vanlig familj. Vad blir rätt och fel i förhållande till sitt egna barn? Hur skyddar man sitt barn i ett samhälle som man tror gott om? 

Jag fick börja med att djupdyka i pappa Adams tankar om familj, drömmar och svårigheter som sedan byggdes upp med perspektiv från både modern Ulrika och dottern Stellas perspektiv.  Detta var ett skickligt sätt att fånga mig som läsare, vilket gjorde det enkelt för mig att finna kontakt med familjen i berättelsen. Evardsson  har lyckats skapa välutvecklade karaktärer tillsammans med en historia som berör från första till sista sidan. 

Författaren ska ha en stor eloge över att ha valt att lyfta viktiga ämnen som rör föräldrarrollen och utsattheten som finns hos unga tjejer. Detta är en bok som bör användas i skolor för att öka kunskapen om frågorna ovan. Lägg namnet Mattias Edvardsson på minnet, för här har vi en stjärnförfattare som gör sig ett namn inom både litteratur och film. 

En helt vanlig familj är en perfekt bok för både unga och vuxna om man vill börja ta steget in mot thriller/spänningsroman genren. Passar perfekt att användas i en bokcirkel. 

Betyg: ★★★★★
Titel: En Helt Vanlig Familj
Författare: Mattias Edvardsson
Förlag: Bokförlaget Forum
Sidor: 456
Språk: Svenska
Rec: Nej

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar